De meeste ondergronden kunnen het beste worden voorbereid door reiniging met een 50:50 mengsel van isopropylalcohol (IPA) en water* vóór het aanbrengen van de tape. Er zijn echter uitzonderingen!

Uitzonderingen op deze algemene procedure die een extra oppervlaktevoorbereiding kunnen vereisen, zijn onder andere:

  • Zware Oliën: Een ontvetter of oplosmiddelhoudende reiniger kan nodig zijn om zware olie of vet van een oppervlak te verwijderen en moet worden gevolgd door reiniging met IPA/water.
  • Schuren: Het schuren van een oppervlak, gevolgd door het reinigen met IPA/water, kan zwaar vuil of oxidatie verwijderen en kan het oppervlak vergroten om de hechting te verbeteren.
  • Hechting promotors: Het gronden van een oppervlak kan de aanvankelijke en uiteindelijke hechting aan vele materialen, zoals kunststoffen en verven, aanzienlijk verbeteren.
  • Poreuze oppervlakken: De meeste poreuze en vezelige materialen zoals hout, spaanplaat, beton enz. moeten worden afgedicht om een uniform oppervlak te verkrijgen.
  • Unieke materialen: Speciale oppervlaktebehandeling kan nodig zijn voor glas en glasachtige materialen, koper en koperhoudende metalen en kunststoffen of rubber die componenten bevatten die migreren (bijvoorbeeld weekmakers).

Algemene procedure

Om een optimale hechting met kleefbanden te verkrijgen, moeten de hechtoppervlakken goed verenigd, schoon en droog zijn. Typische oplosmiddelen voor oppervlaktereiniging zijn IPA/watermengsel (wrijfalcohol) of heptaan. De hechtsterkte is afhankelijk van de mate waarin de lijm in contact komt met het oppervlak. Een stevige applicatiedruk ontwikkelt een beter lijmverbinding en helpt de sterkte van de verbinding te verbeteren. Over het algemeen betekent dit dat de tape ten minste 15 psi (100 kPa) in rol- of plaatdruk moet ervaren.

 

Na het aanbrengen zal de hechtsterkte toenemen naarmate de lijm op het oppervlak vloeit. Bij kamertemperatuur zal ongeveer 50% van de uiteindelijke sterkte na 20 minuten, 90% na 24 uur en 100% na 72 uur worden bereikt.





Source: 3M 
What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail