Een vraag die we vaak krijgen is of het wel goed is om een tape te gebruiken die zijn houdbaarheidsdatum heeft bereikt.

De ene lijm kan in de loop van de tijd sneller veranderen dan de andere. De effecten van deze veroudering kunnen beide kanten op gaan. Ten eerste kan de verlopen lijm perfect zijn voor een bepaalde toepassing. Wanneer echter een nieuwe 'verse' batch wordt besteld wanneer het tijd is om de productie te starten, zal het resultaat anders zijn. Een ander probleem is als je een wellicht perfecte zelfklevende tape afkeurt omdat de oude niet werkte.

Wat kan gebeuren is dat een zelfklevende tape niet meer uithardt, wat gemakkelijk te zien is. Maar als het goed werkt, wordt het niet automatisch erger als het de vervaldatum heeft bereikt. Het is daarom niet logisch om aan te nemen dat een test met verse zelfklevende tape beter zal zijn dan met een oude. Als u tests hebt gedaan met een verlopen product, doe dan altijd een test met een nieuwe partij zelfklevende tape.

Hoe weet je wanneer de vervaldatum is?

De vervaldatum van de zelfklevende tape staat normaal gesproken op de doos of op een etiket in de kern van de rol. Mocht dit niet gevonden worden, dan kunnen wij u helpen.

Natuurlijk vervalt een tape niet op een exacte dag. De vervaldatum is een richtlijn om een goed en betrouwbaar resultaat te garanderen.

Belangrijk om rekening mee te houden is dat een houdbaarheidsdatum gebaseerd is op een gesloten verpakking die onder geconditioneerde omstandigheden is opgeslagen en verwerkt. Voor richtlijnen verwijzen wij u naar het technische fiche die verkrijgbaar is bij uw converter of de fabrikant van de lijm of tape.

Een ongeopende verpakking met lijm is onder andere niet onderhevig aan vocht, wat de houdbaarheid verhoogt. Daarom is het verstandig om bij de bestelling rekening te houden met de grootte van de verpakking en uw jaarlijkse verbruik.

Wat zijn de richtlijnen voor verlopen lijm?

De meest eenvoudige manier om gelijkmatige resultaten te krijgen is door zelfklevende tapes te gebruiken die hun vervaldatum niet hebben overschreden. Tijdens het aanbrengen van de kleefband zie je dat er iets is veranderd, misschien is het uiterlijk of de hechting ervan, het is tijd om te evalueren of het moet worden gebruikt in de productie. Dit kan altijd gebeuren, zelfs als de houdbaarheidsdatum nog niet is verstreken.

Controleer daarom altijd de datum op de rol of de doos. Maar heel belangrijk; zorg er ook voor dat je de tapes volgens de richtlijnen bewaart!

Wanneer de vervaldatum niet is overschreden, moet ook worden gekeken naar de wijze van toepassing en de surface preparation. Is het een High Energy Surface of een Low Enegry Surface? Controleer ook of je de juiste zelfklevende tape gebruikt. Misschien heeft u een Dubbel zijdige tape of een Transfer tape nodig?

Heb je hulp nodig of wil je je idee omzetten in iets tastbaars? Neem dan contact met ons op.